Duizenden Indonesiërs demonstreren voor vervolging Suharto

Enkele duizenden mensen hebben vrijdag in de Indonesische hoofdstad Jakarta de val van ex-president Suharto herdacht en geëist dat hij wordt berecht voor misdaden tegen de menselijkheid en corruptie. Aan het 32-jarige bewind van Suharto kwam op 21 mei 1998 een einde na maanden van door studenten geleide protesten.

AP Ned

De grootste demonstratie vond vrijdag plaats voor het parlement, maar ook bij het door tweehonderd ME'ers bewaakte huis van Suharto in Jakarta werd geprotesteerd. Ook in Surabaya, Medan en Bandung waren demonstraties tegen Suharto en voor de inperking van de invloed van het leger op de politiek.

De afgelopen jaren heeft de regering verscheidene pogingen ondernomen om de 82-jarige Suharto voor de rechter te brengen, maar zijn advocaten stellen dat de oud-president te ziek is om terecht te staan. Achter de schermen speelt hij nog altijd een rol in de politiek. Volgens commentatoren steunt hij de campagne van oud-generaal Wiranto, die op 5 juli een gooi doet naar het presidentschap.

Nu in het nieuws