Iraakse politie pakt verdachten van onthoofding Berg op

Iraakse politieagenten hebben vier mensen opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij de onthoofding van de Amerikaan Nicholas Berg. De verdachten waren aangesloten bij de paramilitaire Fedayeen-militie van Saddam Hussein, zei een zegsman bij de Iraakse veiligheidsdienst.

AP Ned

De vier werden een week geleden opgepakt in een woning in de provincie Salaheddin, ten noorden van Bagdad. De Iraakse veiligheidsdienst vermoedt dat de ontvoerders en moordenaars van Berg onder leiding stonden van een neef van Saddam, de nog voortvluchtige Yasser al-Sabawi. De Amerikanen vermoeden dat de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi erachter zat. De Amerikanen zouden de Iraakse politie om uitlevering van de vier arrestanten hebben gevraagd.

Het lichaam van Berg werd op 8 mei gevonden. Sinds 10 april werd hij vermist. Een video-opname van zijn onthoofding leidde wereldwijd tot verontwaardiging. De op de band zichtbare daders zeiden met de onthoofding wraak te willen nemen voor de mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen.