VN weer onder druk om immuniteit VS-onderdanen te garanderen

De Verenigde Staten zijn opnieuw begonnen met de Verenigde Naties onder druk te zetten om de immuniteit van VS-onderdanen voor het Internationaal Strafhof (ICC) te blijven garanderen.

Belga

Het wapen waarmee gedreigd wordt, is -eveneens opnieuw- terugtrekking van de VS-militairen uit alle VN-vredesmissies. Een en ander hebben vrijdag diplomaten uit verscheidene West-Europese landen gemeld. Het spelletje blufpoker speelt zich volgens hen met name af in de VN-Veiligheidsraad.

Duitsland, Frankrijk, Spanje en 'enkele andere' van de in totaal 15 leden van de V-Raad zouden front gevormd hebben en vastbesloten zijn, een door Washington voorgelegde resolutie te kelderen waarin het uitzonderingsprincipe voor VS-burgers wordt gevrijwaard.

Ook verschillende mensenrechtenorganisaties roepen de VN op om de Amerikaanse militairen geen immuniteit tegenover internationale strafvervolging te geven. "Met het oog op de mishandeling van Iraakse gevangenen is het niet gerechtvaardigd dat de VS bij oorlogsmisdaden een voorkeursbehandeling krijgen", aldus Human Rights Watch.

Amerikaanse diplomaten hadden de resolutie woensdag voorgesteld. Zij lieten duidelijk verstaan, dat in geval van een weigering Washington zijn militairen uit alle VN-vredesmissies zou terugtrekken. Daardoor zou ook een vredesmissie in Haïti, die op 1 juni begint, in het gedrang komen.

VN-diplomaten wijzen er ook op dat bij een goedkeuring van de resolutie, nu voor de derde keer, een 'gewoonterecht' en daarmee ook een duurzame VS-immuniteit zal ontstaan. "Ongetwijfeld zal geen enkel land het wagen om openlijk tegen de resolutie te stemmen", zegt een diplomaat.

Tegenstanders van de resolutie rekenen op maximum zes onthoudingen bij de stemming. Er zijn echter zeven onthoudingen nodig om een resolutie te blokkeren.

Nu in het nieuws