Tientallen aanhangers van al-Sadr aangehouden in Kirkoek

De Amerikaanse troepen hebben vrijdag tientallen aanhangers van de radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr aangehouden in Kirkoek, zo verklaarde een verantwoordelijke van de Iraakse politie van deze oliestad in het noorden van Irak.

Belga

"Een Amerikaanse troepenmacht van bijna 200 man is bij het ochtendgloren vijf bureaus van al-Sadr in deze stad binnengevallen en heeft tientallen van zijn aanhangers gearresteerd", verklaarde kolonel Adnane Saber.

De militanten "werden overgebracht naar het Amerikaanse hoofdkwartier aan de luchthaven van Kirkoek", voegde hij eraan toe. Hij zegt ook dat de Amerikaanse troepen tijdens deze operatie wapens in beslag hebben genomen.

Ismaïl Karim van Moqtada al-Sadrs beweging in Kirkoek, maakte van zijn kant bekend dat er 17 personen werden aangehouden in zijn bureau en dat er CD's in beslag werden genomen. "Leden van de Iraakse politie, die een gasmasker droegen en Koerdisch spraken, vergezelden de Amerikanen", voegde hij eraan toe.

Kirkoek bleef tot nu toe gespaard van gevechten tussen sjiitische radicale militairen en de coalitietroepen. Die gevechten woeden hevig in de sjiitische steden in het centrum van het land.

Nu in het nieuws