Leger Israël trekt zich terug uit delen Rafah

Het Israëlische leger is vrijdag begonnen zich terug te trekken uit twee wijken van het Palestijnse kamp Rafah in de Gazastrook, waar het de afgelopen drie dagen heeft geprobeerd een einde te maken aan de smokkel van wapens via geheime tunnels uit Egypte.

Belga

Volgens het Israëlische leger betekent de gedeeltelijke terugtrekking niet dat operatie Regenboog, die aan ten minste veertig Palestijnen het leven kostte, ten einde is. Israëlische scherpschutters stonden nog op daken van gebouwen en gevechtshelikopters hielden toezicht. Artsen verklaarden dat hulpkonvooien het kamp nog niet binnen konden gaan. Het leger zei dat er bij de operatie nog geen smokkeltunnels zijn aangetroffen en dat na de ondervraging van honderden Palestijnen pas een verdachte strijder vastzit.

In wijken in Rafah waaruit het Israëlische leger zich heeft teruggetrokken is de ravage enorm. Huizen zijn verwoest of zwaar beschadigd, straten zijn opgebroken en auto's geplet onder rupsbanden van tanks. Medewerkers van de gemeente in Rafah zeiden dat 43 huizen zijn gesloopt. Het Israëlische leger verklaarde zeven huizen bewust te hebben verwoest, waaronder een van een strijders van de Islamitische Jihad. De andere vernielingen zouden het gevolg zijn van gevechten en het rondrijden van zware Israëlische pantservoertuigen.

Hulpverleners van de Verenigde Naties wisten vrijdag een van de hardst getroffen wijken, Tel Sultan, te bereiken met vrachtwagens met water. Tel Sultan zit al sinds het begin van het Israëlische offensief zonder water. "Het ging er nogal wild aan toe, de trucks werden overvallen door de inwoners, die al zolang zonder voorzieningen zitten", zei een VN-woordvoerder.

De Israëlische actie in Rafah heeft veel internationale kritiek te verduren gekregen, ook van de Verenigde Staten, die zich in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties onthielden van een veto tegen een resolutie waarin het Israëlische optreden wordt veroordeeld. Bij een grenspost aan de rand van de Gazastrook demonstreerden vrijdag honderden Israëlische vredesactivisten tegen de operatie in Rafah. In het kamp Jabaliya bij Gaza-stad hield de terreurbeweging Hamas een demonstratie, waar meteen kleding, voedsel en dekens werden ingezameld voor Palestijnse gezinnen in Rafah.

Het Israëlische leger wil ondanks alle kritiek ook doorgaan met het verbreden van de veiligheidscorridor op de grens tussen de Gazastrook en Egypte. De zogenaamde Philadelphi-route mag wel smaller worden dan waar het leger oorspronkelijk om had verzocht, driehonderd meter in plaats van een kilometer. Desalniettemin moeten voor de aanleg van de corridor nog steeds tientallen Palestijnse huizen worden afgebroken.

De Israëlische procureur-generaal Meni Mazuz heeft het Israëlische leger aangeraden zijn plan nogmaals aan te passen omdat het ook in de huidige vorm in strijd is met nationale en internationale wetten. Israël hoopt met het verbreden van de corridor meer ruimte te hebben om militaire operaties uit te voeren tegen de smokkel van wapens door Palestijnse strijders.

Nu in het nieuws