Overleg tussen cipiers en Brugse gevangenisdirectie levert niets op

Het overleg tussen de directie van de gevangenis en de stakende cipiers heeft vrijdag niet opgeleverd. De cipiers zijn sinds vorige week in staking. Er kon vrijdag wel bezoek binnen in de gevangenis.

Belga

Begin deze week besloot een groep gedetineerden actie te ondernemen omdat ze geen bezoek meer mochten ontvangen. De politiediensten namen de bewaking over.

De cipiers in Brugge staken omdat de verlofregeling bij de vrouwen niet objectief wordt toegepast. Aanvankelijk staakten de bewakers ook voor meer personeel tijdens de nachtdienst. Het ministerie van justitie kende na gesprekken een extra personeelslid toe. Eén van de grote knelpunten die behouden blijft, zijn de zogenaamde pesterijen van de gedetineerden ten aanzien van de cipiers. De gedetineerden zouden klachten indienen tegen hun bewakers waardoor zij telkens tuchtsancties riskeren.

De directie liet eerder weten geen veranderingen in de tuchtprocedures te willen doorvoeren. De klachten van de cipiers zullen in de toekomst volgens de vastgelegde procedure behandeld blijven worden. Anders riskeren de gedetineerden volgens de directie om vogelvrij verklaard te worden.

Volgens Gino Hoppe van de ACOD zit het overleg in Brugge nu muurvast. Hij heeft geen zich op eventuele nieuwe overlegmomenten. De staking gaat dan ook voor onbepaalde tijd verder.

Nu in het nieuws