OVAM bezorgd over sortering van Vlaamse sorteercentra

De Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest (OVAM) plaatst grote vraagtekens bij de afvalcontrole van bepaalde Vlaamse sorteercentra. De maatschappij stelde woensdag bij een grootschalige transportcontrole aan de grensovergangen in Limburg en Antwerpen drie zware overtredingen vast.

Belga

"Er werden drie zware overtredingen vastgesteld op de Europese verordening 259/93 inzake grensoverschrijdende afvaloverbrengingen", stelt de maatschappij vrijdag in een persbericht. De drie transporten waren vanuit Vlaamse sorteercentra onderweg naar Duitsland waar het afval zou worden verwerkt tot energiepallets. Het hoogcalorische bedrijfsafval (tapijtresten, kunststofafval,...) van de drie was sterk vervuild met huishoudelijk afval, papier, plantenresten, enz.

"Dergelijk afval kan niet meer volgens de gangbare methodes worden verwerkt tot energiepallets. OVAM plaatst bijgevolg grote vraagtekens bij de zeer slechte sortering die Vlaamse sorteercentra op dit afval hebben uitgevoerd", vervolgt de afvalstoffenmaatschappij. De drie vrachtwagens werden teruggestuurd naar de plaats van herkomst. OVAM laat weten dat het pv zal opstellen.

De controle werd uitgevoerd in samenwerking met de lokale en federale politie. Die controleerden samen met de OVAM-inspecteurs van 8.00 tot 12.00 uur alle uitvoer van afvalstoffen aan de grensovergangen in Hoeselt, Diepenbeek, Kessenich, Lommel en Postel. In totaal werden meer dan honderd transporten gecontroleerd op volledigheid van vrachtdocumenten en de kwaliteit van de lading, 44 daarvan vervoerden afval. Naast de drie zware, werden ook twaalf lichte administratieve overtredingen vastgesteld.

"De actie kan als een succes beschouwd worden, zowel wat betreft de uitstekende samenwerking tussen de verschillende diensten als het grote aantal vaststellingen", besluit OVAM.

Nu in het nieuws