50.000 mensen voor afscheid Johan Museeuw

Gistel was zondag te klein voor het afscheid van Johan Museeuw. Naar schatting 50.000 mensen waren opgekomen om de Leeuw van Vlaanderen in zijn geboortedorp uit te wuiven. Een dorp, dat feestelijk aangekleed was voor deze historische wielergebeurtenis.

Belga

"Een dag zoals ik er me een gedroomd had", vertelde Johan Museeuw. "Veel volk, niet te veel VIPs, een feest voor de gewone man die altijd achter mij gestaan heeft tijdens mijn carrière. Maar dat het er zo veel zouden zijn, had ik nooit durven dromen. Ik wist dat ik populair was, maar zo populair".

De grote afwezige was Frank Vandenbroucke, maar geen mens die er om kankerde. Want de andere grote figuren waren er wel. Wereldbekerleider Davide Rebellin, die zelf gevraagd had om te mogen komen, Erik Dekker, Michael Boogerd, Peter Van Petegem en zovele anderen.

"Onvoorstelbaar", lachte vader Eddy Museeuw. "De figuur van Johan Museeuw zal in het peloton wel iets voorgesteld hebben, als je ziet dat grote kampioenen een dikbetaald criteriumcontract in het Nederlandse Made opzij geschoven hebben om dit afscheidscriterium te kunnen rijden".

In het criterium zelf kregen alle kampioenen de kans om zich toe te laten juichen. Maar de laatste ronde ging in met een compact peloton, daar hadden Museeuws ploegmaats voor gezorgd. Waarna Tom Boonen de spurt voor Museeuw aantrok, zodat die zijn afscheidscriterium met de armen in de lucht kon afsluiten. Met achter hem Peter Van Petegem als tweede, Tom Boonen als derde en alle andere renners die handenklappend over de streep reden als eerbetoon aan een grote kampioen.

"Een afscheid zoals ik het zelf gewild had", vertelde Museeuw achteraf. "Ik won mijn eerste grote wedstrijd op de Champs Elysées in Parijs in een massaspurt. Zo wilde ik ook mijn laatste wedstrijd beëindigen. Daarom had ik de ploegmaats gevraagd om daarvoor te zorgen".

Om exact 17u17 hing Johan Museeuw op de eretribune zijn fiets definitief aan de haak. Een fiets, die verkocht werd via het internet en 15.001 euro opleverde voor Koester, het kinderkankerfonds waar Johan Museeuw tenvolle achterstaat.

Achteraf kwam aan het licht dat twee keer exact hetzelfde bedrag van 15.001 euro geboden was. Een keer door De Ronde Tafel 68, een serviceclub uit Gent, en een keer door iemand die anoniem wenste te blijven, maar die zowel voor Museeuw als voor Koester sympathie had. Waarop Johan Museeuw besliste om twee fietsen te schenken, zodat Koester met de klap 30.002 euro rijker was.

Vastgoed

Jobs in de regio