Nieuwe bedrieglijke e-mail veroorzaakt miljardenschade

Print
Een vrij nieuwe vorm van bedrieglijke elektronische post heeft al voor miljarden dollar schade veroorzaakt, zo heeft het marktonderzoeksinstituut Gartner donderdag laten weten.
Het gaat om zogenpemde phishing-mail die de laatste twaalf maanden drastisch is toegenomen. Het zijn mailtjes met een ernstige boodschap van een kredietinstelling, die de argeloze ontvanger oproepen bijvoorbeeld persoonlijke gegevens, paswoorden of pin-codes te actualiseren. Hiermee kunnen de bedriegers dan rekeningen plunderen.
Volgens Gartner hebben deze praktijken in de VS alleen al vorig jaar voor 1,2 miljard dollar schade veroorzaakt bij banken en particulieren.

In totaal was 19 procent van de aanvallen succesrijk. Elf miljoen volwassen Amerikanen heeft op een phishing-mail gereageerd. Daarbij hebben 1,78 miljoen volwassenen in totaal drie procent van hun financiële en persoonlijke data te grabbel gegooid. Getroffen kredietinstellingen zijn onder meer Barclays, Citibank, Visa en het Paypal betaalsysteem van de Internetveilingsite Ebay. Zesenzeventig procent van de aanvallen deed zich de laatste zes maanden voor, aldus Gartner. Het zegt dat het fenomeen snel dient ingedijkt, om te vermijden dat alle gebruikers van elektronische handel het slachtoffer zouden worden.
Nu in het nieuws