Luchtvervuiling kost jaarlijks leven aan 5.000 Fransen

Print
De luchtvervuiling in de stad, vooral te wijten aan het autoverkeer, is jaarlijks verantwoordelijk voor meer dan 5.000 overlijdens in Frankrijk. Dat blijkt uit een wetenschappelijk rapport van een Frans milieu-instituut dat donderdag is vrijgegeven.
De experten van het instituut berekenden dat 6 tot 11 procent van de overlijdens door longkanker bij mensen boven de dertig te wijten zijn aan de uitstoot van vervuilende partikels in de atmosfeer. Dat betekent dat ze in 2002 aan de basis lagen van 347 à 1.713 doden. Van alle hart- en ademhalingsproblemen zou nog eens 7,2 procent het gevolg zijn van de luchtvervuiling, of omgerekend 4.876 doden. In totaal komt Frankrijk daarmee aan meer dan 5.000 overlijdens door luchtvervuiling.

De helft van de ultrafijne stofdeeltjes die zich in onze longen nestelen worden uitgestoten door de auto's en zwaar verkeer. Verder zijn ook de industrie en verwarmingsinstallaties verantwoordelijk.
Milieuminister Serge Lepeltier gaf intussen toe dat in de strijd tegen de luchtvervuiling niet voldoende rekening is gehouden met de fijne stofdeeltjes. Hij voegde er wel aan toe dat de studie enkel vroegere bevindingen bevestigt.
Nu in het nieuws