Stamcellen kunnen kinderen genezen van Hurler-syndroom

Print
Stamcellen uit de navelstreng van een pasgeboren baby kunnen het leven redden van een kind dat lijdt aan het syndroom van Hurler. De ziekte van Hurler is een erfelijke aandoening die zich rond de leeftijd van 2 tot 3 jaar manifesteert door dwerggroei.
 
De stamcellen zijn in staat de hersenschade te herstellen waardoor een patiëntje normaal gezien voor de leeftijd van zes jaar overlijdt. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Hun bevindingen verschijnen woensdag in de New England Journal of Medecine.
 
De ziekte is te wijten aan de afwezigheid van een belangrijk enzym waardoor het hart, de lever en de hersenen beschadigd raken, met de dood als gevolg. Onderzoekers van de Duke-universiteit in Durham stelden vast dat de stamcellen uit de navelstreng van een pasgeborene, die geen band heeft met het zieke kind, de hersenen en de rest van het lichaam van dat ontbrekende enzym kunnen voorzien. Daardoor wordt de ziekte afgeremd en de schade aan de organen en celweefsels hersteld.
 
Zeventien van de twintig patiëntjes die in het kader van het onderzoek een transplantatie met stamcellen uit navelstrengbloed kregen, waren drie jaar na de behandeling nog in leven.
 
Nu in het nieuws