Rel tussen filmmaker Theo van Gogh en Abou Jahjah

Tijdens een debat over idealisme in een volle Stadsschouwburg in Amsterdam is het zaterdag tot een rel gekomen tussen moderator Theo van Gogh en de leider van de Arabisch Europese Liga (AEL), Abou Jahjah. Van Gogh joeg de AEL-leider in de gordijnen door hem "de pooier van de profeet" te noemen.

Belga

De aanval deed Van Gogh 10 minuten voor aanvang van het debat tussen Abou Jahjah en D-66-leider Dittrich. Hij had toen net van de organisatie te horen gekregen dat Jahjah hem niet accepteerde als voorzitter van de discussie, aldus Van Gogh. Daarop trok de moderator zich terug, "omdat ik vind dat het debat boven de voorzitter moet staan".

Maar voordat Van Gogh afzwaaide, gaf hij het publiek wel even een toelichting over het feit dat hij afhaakte. "Ik zei dat ik het raar vond dat de pooier van de profeet met Allah aan zijn kant en een paar indrukwekkende lijfwachten niet aan de discussie mee wilde doen als ik die zou leiden", aldus Van Gogh. Daarop verliet Jahjah de zaal en bleef onder andere Dittrich verbouwereerd achter.

Terwijl Jahjah wegliep, riep de interviewer hem nog na dat "Allah het beter weet". Buiten ontstond tumult met wat duw- en trekwerk. Er werd tevergeefs geprobeerd Jahjah terug te halen, maar hij en zijn entourage "pikten het niet langer van dat varken".

Van Gogh werd door de organisatie aangeboden per taxi naar huis te gaan, maar hij pakte de fiets. "Jahjah is de grote nagel aan de doodskist van de vrije meningsuiting en die moet bestreden worden. Ik wil zeggen wat ik vind", aldus Van Gogh.

Yoeri Albrecht, mede-organisator van de debatten van Happy Chaos, zei in een reactie dat maar weer duidelijk is geworden hoe emotioneel het onderwerp religie is. Jahjah was niet bereikbaar voor commentaar.