Dewael pleegt overleg met Nederland over moslimfundamentalist

Print
Minister van Binnenlandse Zaken Dewael gaat met zijn Nederlandse ambtsgenoot overleg plegen over de komst van de Pakistaanse moslimfundamentalist Qazi Hoessein Ahmad naar de Benelux.
Dat heeft de VLD-minister donderdag in de Kamer verklaard. Indien de man de openbare rust in ons land zou verstoren, kan hem de toegang tot het grondgebied geweigerd worden, stelde Dewael.
Qazi Hoessein Ahmad is de leider van de fundamentalistische partij Jamaat e Islami, de grootste moslimpartij in Pakistan. De man is pro-Taliban en zou banden hebben met de terreurorganisatie al-Qaida. Hij komt half mei op uitnodiging van de Arabisch-Europese Liga naar België.

Het Antwerpse schepencollege gaf de AEL geen toelating om het cultuurcentrum Elzenveld van het OCMW te gebruiken omdat politieke partijen tijdens de sperperiode geen beroep kunnen doen op sociale en culturele stadscentra. De Pakistani zou normaal gezien daar komen spreken.
Op vragen van Claude Marinower (VLD) en Guido Tastenhoye (Vlaams Blok) liet minister Dewael weten dat hij de zaak opvolgt.
Momenteel bestaat nog onduidelijkheid over het statuut van de man. Bezit hij een diplomatiek paspoort, dan heeft hij geen visum nodig om naar België te komen. "Dat wordt nog nagetrokken".

Dewael gaat in elk geval overleg plegen met zijn Nederlandse collega. Het is nog niet duidelijk of Qazi Hoessein Ahmad eerst naar België of Nederland komt. Mocht hij de openbare rust schaden, kan de man de toegang geweigerd worden. "Maar dat is een hypothese", voegde de minister eraan toe.
Nu in het nieuws