ModeMuseum Antwerpen maakt plaats voor godinnen

Print
De tentoonstelling 'Goddess, the Classical Mode' vond vorig jaar plaats in The Metropolitan Museum of Art in New York. Het ModeMuseum (MoMu) Antwerpen neemt vanaf 8 mei deze tentoonstelling gedeeltelijk over. Gelijktijdig start in de MoMu-galerij de expositie 'Mariages'.
De expositie geeft een overzicht van de invloed die de Griekse Oudheid uitoefende op de mode van de 20ste en 21ste eeuw. Klassieke en Griekse kledij blijft de hedendaagse ontwerpers inspireren. De Helleense klederdracht, met diverse gedrapeerde effecten op basis van minimalistische, rechthoekige elementen vormde en vormt nog steeds een uitgelezen paradigma voor ontwerpers: een bevestiging van universele verlangen van de mode om vrouwen om te toveren tot godinnen.

De tentoonstelling is onderverdeeld in vijf thema's: mythische details, de doos van pandora, metamorfose en de draad van Ariadne. Deze onderdelen worden van elkaar gescheiden door middel van reuzengrote canvassen waarop divers beeldmateriaal werd gedrukt. Er is werk te zien van Dolce e Gabbana, Givency, Dior, Valentino, Jean-Paul Gaultier en Chanel. De selectie van curator Harold Koda wordt in Antwerpen aangevuld met bruiklenen en met een aantal stukken van Belgische en buitenlandse ontwerpers.

Curator Lieve Van Gorp werkte voor het MoMu 'Mariages' uit. Het concept bestaat uit een vaste scenografie die om de drie maanden een nieuwe invulling krijgt. Voor elk tentoonstellingsproject wordt een 'Mariage' tot stand gebracht waarbij twee artiesten werken rond één bepaald thema dat in samenspraak met Lieve Van Gorp en het MoMu vorm krijgt.
Nu in het nieuws