Disney verbiedt verspreiding documentaire Michael Moore

Print
De Amerikaanse entertainmentengroep Walt Disney verbiedt haar afdeling Miramax een documentaire van Michael Moore te verspreiden in de VS. De film is bijzonder kritisch voor president George W. Bush, zijn reactie op de aanslagen van 11 september en de banden van zijn familie met Saoedi-Arabië.
 
De krant 'The New York Times' schreef dinsdag, op aangeven van kaderleden bij zowel Disney als Miramax, dat de Walt Disney Company vast van plan is de verdeling van Moore's film in de VS door Miramax te verhinderen.
 
De betwiste film heet "Fahrenheit 911" en legt een verband tussen president Bush en vooraanstaande Saoedi's, waaronder de familie Bin Laden. Documentaire- en amokmaker Michael Moore uit weer harde kritiek op de Amerikaanse regering Bush.
 
Volgens de woordvoerder van Michael Moore staat Disney onder druk van de conservatieven en is het bedrijf bezorgd over de belastingvoordelen voor zijn themaparken, hotels en andere ondernemingen in de staat Florida, waar Bush' broer Jeb gouverneur is.
 
"Fahrenheit 911" zal te zien zijn op het filmfestival van Cannes in mei in Frankrijk. De film beschrijft de banden tussen de familie Bush en vooraanstaande Saoedi-Arabische families. Hij stelt vragen bij de rol van de regering in de evacuatie van familieleden van Ben Laden, net na de aanslagen in september 2001. Amerikaanse soldaten in Irak geven in interviews ook lucht aan hun teleurstelling over de oorlog.
 
De controverse rond Moore's films en boeken, legt hem trouwens geen windeieren. Van het boek "Stupid White Men" dat de regering Bush op de korrel neemt, werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. De documentaire "Bowling for Columbine" bracht United Artists 22 miljoen dollar op in Noord-Amerika en was ook een succes in Europa.
Nu in het nieuws