Picasso breekt veilingrecord van Van Gogh

Print
Het schilderij Garçon à la Pipe van Pablo Picasso is donderdag voor 104 miljoen dollar of omgerekend 86 miljoen euro verkocht op een veiling van Sotheby's. Dat is het hoogste bedrag dat ooit voor een schilderij op een veiling betaald is. Het is niet bekend wie het schilderij kocht.
 
Het vorige record stond op naam van Vincent Van Gogh, wiens schilderij Portret van Dokter Gachet in 1990 voor 82,5 miljoen dollar onder de hamer ging bij veilinghuis Christie's. De koper was een Japanse miljardair.
 
Het schilderij uit 1905 wordt als een van de mooiste beschouwd uit de Roze Periode van Picasso en is een van de belangrijkste vroege werken van de kunstenaar die ooit op de markt aangeboden zijn. De 24-jarige Picasso schilderde het werk kort nadat hij zich in Montmartre in Parijs had gevestigd.
 
Op het schilderij is een Parijse jongeman in blauwe kleren afgebeeld met een pijp in zijn hand. Wat later schilderde Picasso een roze aureool van bloemen om de jongen.
 
Het werk maakte deel uit van een kunstcollectie die door persmagnaat en diplomaat John Hay Whitney in de loop van de 20ste eeuw verzameld werd. Na zijn dood werden de schilderijen ondergebracht in een liefdadigheidsorganisatie van zijn echtgenote Betsey. De stichting verkocht nu 34 werken van onder meer Picasso, Edouard Manet, Claude Monet en Edgar Degas om het landgoed van de Whitneys te renoveren en van de residentie een congrescentrum te maken.
Nu in het nieuws