Prijs ruwe olie blijft stijgen

De prijsstijging van ruwe olie bij de OPEC-landen gaat onverminderd voort. De korfprijs van de zeven belangrijkste ruwe oliesoorten van de organisatie steeg woensdag met 59 cent tot 35,30 Amerikaanse dollar per vat (159 liter), zo meldde het OPEC-secretariaat donderdag in Wenen. Dat is het hoogste prijsniveau sinds de Koeweit-crisis in de herfst van 1990.

OPEC-analisten gaan er momenteel van uit dat de korfprijs tot 40 Amerikaanse dollar per vat kan stijgen. Volgens hen draagt de onzekerheid rond de situatie in het Nabije en Midden-Oosten na de recente incidenten in Irak in grote mate bij tot de prijsstijgingen. De prijs van Noordzee-olie (Brent) steeg woensdag duidelijk boven de 36 Amerikaanse dollar.

Intussen neemt de productie binnen de OPEC na de verhoging van de productiequota in het derde kwartaal van dit jaar toe. Aan het begin van de week gaf de olieminister van de Verenigde Arabische Emiraten, Obeid bin Saif el Nasseri, aan dat de OPEC tijdens de vergadering op 3 juni in Beiroet mogelijk beslist over een verhoging van de productie.

Nu in het nieuws