Sara en Yasmine landen in Brussel

Sara en Yasmine Pourashemi, de twee Iraans-Belgische zusjes die sinds december in de Belgische ambassade in het Iraanse Teheran verblijven, komen donderdagochtend om 8 uur 30 aan in Brussel.

Belga

De zesjarige Sara en de vijftienjarige Yasmine werden in augustus 2003 door hun Iraanse vader naar Iran ontvoerd. Op 2 december vorig jaar konden de meisjes ontsnappen en vonden ze een onderkomen in de Belgische ambassade in Teheran.

De vader, sinds twee jaar gescheiden van de moeder, nam de kinderen oorspronkelijk mee voor een reis naar Griekenland, maar trok daarna door naar Teheran. Op 2 december vorig jaar konden de meisjes ontsnappen en vonden ze een onderkomen in de Belgische ambassade in Teheran. Ze vroegen sindsdien om een terugkeer naar hun moeder in België.

Op 4 september 2003 had het parket van Luik een internationaal aanhoudingsbevel tegen de vader uitgevaardigd wegens ontvoering. De moeder kreeg van de Luikse rechter het exclusieve hoederecht toegewezen. In december verklaarde het Iraanse gerecht echter dat de twee meisjes volgens de Iraanse wet moesten toevertrouwd worden aan de vader aangezien zij de Iraanse nationaliteit hadden.

Er waren lange onderhandelingen nodig tussen de Belgische en Iraanse regering om een oplossing te vinden voor het juridische getouwtrek dat de laatste maanden de Iraans-Belgische relaties onder spanning heeft gezet.

Maandag had de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Kamal Kharazi bij een bezoek aan België nog een gesprek met premier Guy Verhofstadt en minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel. Michel zelf bracht in maart ook een bezoek aan de zusjes, maar slaagde er toen niet in een doorbraak te forceren.

De ouders van beide meisjes hadden onlangs nog een ontmoeting in Mekka in Saoedi-Arabië om te zoeken naar een oplossing voor hun meningsverschil over de kwestie.

Nu in het nieuws