BOM ontploft in 't Dokske

Print
Vanaf vandaag donderdag strijkt de BOM (BuurtOntwikkelingsMaatschappij) neer in 't Dokske. Aanmeren is een beter woord, want het binnenschip Merdok (Merksem-Dok) wordt de uitvalsbasis om de kanaalzone in Merksem en Deurne herop te waarderen.
De BOM is actief sinds 1990. In Borgerhout en Antwerpen-Noord werden projecten rond wonen en werken opgestart. In 1996 verschoof de aandacht naar Hoboken, Kiel en Valaar, en nu is de kanaalzone in Merksem en Deurne aan de beurt. Het opleidingsschip Merdok is de blikvanger van de BOM in 't Dokske.
"'t Dokske is een beetje een eiland", legt BOM-coördinator Bie Bosmans uit. "Woon- en werkfuncties worden er op een vreemde manier gecombineerd. Vele bewoners hebben een band met de bedrijven, maar worden vaak alleen met de vuile achterzijde geconfronteerd."

Meerdere projecten staan in de startblokken. Bosmans: "We hebben werkervaringsprojecten voor kandidaat-matrozen en rond kanaalcommunicatie. In dat laatste leren langdurig werklozen omgaan met moderne communicatietechnologieën. In de nieuwe sportloods kunnen ook mensen ervaring opdoen als zaalwachter."
Naast de arbeidsgerichte projecten gaat er aandacht naar (het tekort aan) sportmogelijkheden in de buurt. De BOM denkt ook aan de binnenschippers: zij zullen draadloos kunnen internetten als ze met hun schip in 't Dokske liggen.
Nu in het nieuws