Toiletpaviljoen Sint-Jansplein is al half jaar gesloten

Een plasje doen in het toiletpaviljoen aan het Sint-Jansplein is niet aan de Antwerpenaar besteed. Nog geen halfjaar na de opening van de Maxine, zoals het paviljoen heet, gooide de Hobokense Toilet-Team Group de boel vorig jaar in de herfst al dicht: "Toch blijven de plannen bestaan om nog vijf zulke toiletten te bouwen."

Patrick Dejaeghere reist als zaakvoerder van de Toilet-Team Group de hele wereld rond om te gaan plassen in openbare toiletten. Beroepsmisvorming, zeg maar. Hij weet dus waarover hij spreekt als hij zegt dat "het paviljoen aan het Sint-Jansplein uniek is in Europa." Waarom er na de opening elke dag maar dertig tot vijftig mensen langskwamen, is voor hem een raadsel.

De Toilet-Team Group investeerde 250.000 euro in het bouwen van de Maxine en had verwacht dat geld er zo weer uit te halen. "Het paviljoen is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, er zijn EHBO-voorzieningen, een verzorgkamer voor baby's, een hondenfontein en een ruimte om een winkel in te richten. De absolute top op het gebied van toiletten."

Maar de investering rendeerde niet en zes maanden geleden werd het paviljoen gesloten. Ondertussen staat de aanpalende kiosk ook nog altijd te huur. "Wij hebben bij de bevoegde schepen (Ludo Van Campenhout, red.) aan de alarmbel getrokken en hebben er alle geloof in dat het zal goedkomen. De plannen voor de bouw van ons tweede toiletpaviljoen aan de Meir liggen al klaar."

Maar Eddy Van Egdom, kabinetsadviseur van Van Campenhout, is zijn geloof in het project min of meer kwijt. "Het paviljoen is geen eigendom van de stad, maar het is duidelijk dat het niet rendeert. Daarom willen we opnieuw naar de markt luisteren, om te kijken of er nog andere - voordelige - mogelijkheden zijn." In dat geval wordt het contract met de Toilet-Team Group verbroken.

Nu in het nieuws