Belgische archeologen ontdekken nederzettingen in Egypte

Belgische archeologen hebben tijdens opgravingen in een goudmijn, 900 km ten zuid-oosten van Kaïro, nederzettingen ontdekt die dateren uit het tijdperk van de farao's.

Belga

Sabri Abdel Aziz, een functionaris van de Hoogste Raad van Egyptische Antiquiteiten, verduidelijkt dat een "Belgische team een groot aantal nederzettingen, waar de arbeiders van de goudmijn woonden, heeft gevonden". De mijn is gesitueerd in de woestijn en stamt vermoedelijk uit de periode van de farao's en Grieks-Romeinen.

"De oude Egyptenaren bouwden nederzettingen voor de arbeiders in de buurt van de mijnen, net zoals ook metaalsmelterijen", verduidelijkt hij nog.

De mijn, waar de ploeg van de Universiteit van Gent naar aanleiding van een project van Barbara Tratsaert opgravingen verricht, bevindt zich in de woestijn, ten westen van Marsa Alam aan de Rode Zee. " Een stenen tafel met stukjes goud is het meest interessante object dat we gevonden hebben", zegt professor Frank Vermeulen, die het onderzoek leidt.

De meest belangrijkste goudmijnen, die door de farao's werden ontgonnen, werden ontdekt in Wadi Hammamat, ongeveer 700 km ten zuid-westen van Kaïro. De farao's haalden het goud en andere waardevolle stenen uit de rijke gebieden in de Nubische zones en het schiereiland Sinaï. Het goud werd gebruikt om ornamenten en versieringen te maken, die samen met de doden begraven werden, zoals het beroemde dodenmasker in massief goud van Toetanchamon.

Nu in het nieuws