Franse begroting volgend jaar op orde

Frankrijk heeft dinsdag beloofd het begrotingstekort volgend jaar onder het Europese maximum te houden. Minister van financiën Nicolas Sarkozy kondigde een pakket maatregelen aan die voor meer geld in de schatkist moeten zorgen. Tegelijkertijd zei hij dat het stabiliteitspact flexibel moet worden geïnterpreteerd.

AP Ned

Voor iedere twee ambtenaren die met pensioen gaan of ontslag nemen wordt slechts één nieuwe aangenomen. Ministeries en andere overheidsorganen gaan 100.000 vierkante meter kantoorruimte verkopen. De Franse centrale bank verkoopt de komende vijf jaar maximaal zeshonderd ton goud. De bank houdt de opbrengst, maar de rente daarover verdwijnt in de schatkist. Diverse staatsbedrijven worden deels geprivatiseerd.

Sarkozy verruilde op 1 april binnenlandse zaken voor financiën. Uit uitgelekte officiële cijfers die in Le Monde verschenen blijkt dat de overheid zelf twijfelt aan de haalbaarheid van Sarkozy's streven. Het is waarschijnlijker dat het tekort uitkomt op 4 procent. Vorig najaar besloten de EU-landen Frankrijk en Duitsland geen sancties op te leggen, ook al had dat volgens het pact wel gemoeten. Beide landen hadden de regels drie jaar achtereen overtreden.

Nu in het nieuws