Macedonische ex-minister gezocht op verdenking van moord

De Macedonische autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de voormalige Macedonische binnenlandminister Ljube Boskovski omdat zij vermoeden dat hij het brein is achter een operatie die geleid heeft tot de dood van zeven illegale immigranten, die destijds aan de publieke opinie werden verkocht als 'moedjaheddinstrijders' te zijn.

Belga

In tegenstelling tot wat zijn advocaten eerder zeiden, is Boskovski nog niet gearresteerd. "De politie zoekt naar de minister in verschillende locaties in Skopje en ook de politie aan de grensovergangen werd gealarmeerd, dat de mogelijkheid bestaat dat Boskovski het land probeert te verlaten", zegt Mirjana Kontevska, politiewoordvoerster.

Volgens de Macedonische politie werden de berichten door de advocaten verspreid om zo de publieke interesse voor de zaak te doen toenemen.

Eerder arresteerde de politie zes voormalige elite-politieagenten, onder hen ook generaal Goran Stojkov. "Deze arrestaties werden verricht op de basis van een gegronde verdenking, dat deze personen betrokken waren bij een (zevenvoudige) moordzaak", aldus Kontevska.

De Macedonische politieactie wordt beschouwd als het laatste hoofdstuk van het reeds twee jaar durende "mysterie" rond een aantal doden in de stad Rastanski Lozja.

De vorige Macedonische regering gebruikte het incident om angst te verspreiden over mogelijke links tussen radicale Islamisten en etnische Albanese groeperingen.

De zeven illegalen werden in maart 2002 gedood tijdens een in scène gezette "schietpartij" terwijl ze uit een bestelwagen stapten. Bij de inbeslaggenomen goederen vond de politie wapens en een aantal uniformen die toebehoorden aan de etnische Albanese rebellengroep UCK. Maar na verder onderzoek bleek dat de vermeende rebellen economische vluchtelingen op doorreis naar West-Europa waren die bewust werden omgebracht door de elite-eenheid van de politie. Met die ingreep wilden daders en opdrachtgever(s) de buitenwereld, met name de VS, overtuigen hoezeer het hun ernst was in de "Oorlog tegen de Terreur".

Nu in het nieuws