CBS wachtte twee weken met onthulling misdragingen in Irak

De Amerikaanse nieuwsomroep CBS News heeft zijn berichtgeving over de beweerde mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen twee weken achtergehouden na een persoonlijk verzoek van de stafchef van de Amerikaanse strijdkrachten, generaal Richard Myers. Dat heeft Jeff Fager, producer van het actualiteitenprogramma 60 Minutes II, maandag gezegd.

AP Ned

Myers deed het verzoek aan presentator Dan Rather onder verwijzing naar de veiligheid van Amerikaanse gijzelaars en de spanningen rond de stad Fallujah, zei Fager. De producer zei het verhaal zo lang mogelijk stil te hebben gehouden, totdat bleek dat het tijdschrift The New Yorker een gedetailleerde publicatie voorbereidde. Volgens Fager kon CBS door te wachten ook commentaar van de Amerikaanse brigadegeneraal Mark Kimmitt in zijn berichtgeving verwerken.

In Washington zijn medewerkers van het ministerie van defensie opgeroepen om dinsdag voor de Senaatscommissie voor de strijdkrachten uitleg te geven. Commissievoorzitter John Warner zei dat als de mishandelingen bewezen worden, zij een "weerzinwekkende en volstrekt onaanvaardbare schending" van de militaire gedragsregels zijn, die de inspanningen en opofferingen van de strijdkrachten teniet kunnen doen.

Het Pentagon zei maandag dat er vijf verschillende onderzoeken lopen naar de beweerde mishandeling van Iraakse gevangenen. Een daarvan heeft geleid tot formele aanklachten tegen zes leden van de militaire politie. Daarnaast hebben zeven leden van de militaire politie een zware berisping gekregen. De bevindingen van dit onderzoek zijn niet openbaar gemaakt en volgens zijn woordvoerder is ook minister van defensie Donald Rumsfeld nog niet van de inhoud op de hoogte. Rumsfeld heeft zich tot nog toe niet over de controverse uitgelaten.

De Amerikaanse brigadegeneraal Janis Karpinski, die de gevangenis bestuurde ten tijde van de incidenten, zegt niets geweten te hebben van de vernederingen van gevangenen. Karpinski denkt dat de commandanten van het reguliere Amerikaanse leger de schuld proberen af te schuiven op reservisten, waaruit de militaire politie vooral bestaat. Volgens haar was het deel van de Abu Ghraib-gevangenis waar de mishandelingen plaatsvonden op dat moment in handen van de militaire inlichtingendienst en moet daar dus ook naar schuldigen worden gezocht.

De Britse krant The Daily Mirror heeft foto's gepubliceerd van de mishandeling van een Iraakse gevangene door een Britse militair. De Britse militaire autoriteiten zijn een onderzoek begonnen en hebben zich niet uitgelaten over de echtheid van de foto's. Theo van Boven, de speciale onderzoeker van de Verenigde Naties over foltering, gaf maandag een verklaring uit waarin hij zijn bezorgdheid uitspreekt over de beweerde foltering en "andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling" van Iraakse gevangenen.

Nu in het nieuws