Dovo haalt 3.242 artilleriegranaten boven in Moorslede

Print
De Dienst voor Opruiming en Ontploffing van Ontploffingstuigen (Dovo) heeft in totaal 3.242 artilleriegranaten uit de eerste wereldoorlog aan de oppervlakte gehaald. Dat gebeurde op een akker aan de Kasteelstraat in Dadizele, een deelgemeente van Moorslede. De granaten zijn in totaal goed voor 53 ton munitie. Het gaat om de grootste munitiedump die ooit in West-Vlaanderen is ontdekt.
Op de akker werden draineringswerken uitgevoerd. Daarbij kwamen de eerste projectielen aan de oppervlakte. Dovo was sinds donderdag ter plaatse en heeft zaterdagavond de werkzaamheden afgerond.

Het gaat om artilleriegranaten van Britse en Duitse makelij. Wellicht werden de voorraden na WO I samengebracht en op de akker onder de grond gestopt. Er zijn verschillende types bij. Benevens explosieve artilleriegranaten moet Dovo ook gifgasgranaten bergen, onder meer van het type Blaukreuz. Alle projectielen worden omzichtig opgegraven en naar de basis van Dovo in Poelkapelle gebracht voor verdere identificatie en ontmanteling. Heel wat mensen kwamen een kijkje nemen tijdens de bergingswerken.
MEEST RECENT