'Landbouw moet zuiniger met water omspringen'

De bestrijding van honger in de wereld loopt gevaar als niet meer wordt gedaan om waterverspilling bij de productie van voedsel te verminderen.

AP Ned

Dat zegt het Internationale Waterinstituut in Stockholm (SIWI) in een rapport dat dinsdag in het kader van een zitting van de VN-Commissie voor Duurzame Ontwikkeling in New York is uitgebracht. De Zweedse regering is opdrachtgever van de studie.

Het instituut ziet een direct verband tussen schaarste aan water en ondervoeding. "Tussen eind jaren '90 en 2020 zal de vraag naar graan in de wereld met 40 procent gestegen zijn, maar de wereld heeft maar een beperkte voorraad water", zegt Frank Rijsberman van het Internationale Waterbeheersingsinstituut IMWI, dat aan de studie heeft bijgedragen. De huidige productiemethoden zijn niet vol te houden, stelt hij.

De belangrijkste conclusie van de onderzoekers is dat niet de producenten, maar de consumenten bepalen welke voedingsmiddelen worden geproduceerd. Boeren proberen aan de vraag te voldoen en verbruiken meer water. Volgens de opstellers is 550 liter water nodig om meel voor een brood te produceren, de productie van honderd gram rundvlees daarentegen vergt zevenduizend liter.

De schrijvers van het rapport stellen voor nieuwe productiemethoden voor voedingsmiddelen te ontwikkelen en die technieken aan de hele wereld beschikbaar te stellen. Regeringen moeten waterbesparing aanmoedigen en waterrijke ecosystemen beschermen.