Oprichter van Guinness Book of Records overleden

Norris McWhirter, de bedenker van het Guinness Book of Records, is maandag op 78-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval bij het tennissen. Dat heeft zijn familie dinsdag gemeld.

AP Ned

McWhirter begon zijn carrière als atletiekcorrespondent voor The Observer en bracht voor de BBC verslag uit van de Olympische Spelen in Melbourne in 1956. In 1954 bracht hij samen met zijn tweelingbroer Ross het eerste Guinness Book of Records uit. Tien jaar later werden een miljoen exemplaren van het boek verkocht. In 1981 haalde het boek een oplage van veertig miljoen. Norris bleef het Guinness Book of Records uitgeven tot 1985 en was tot 1996 adviseur.

McWhirter stond bekend als een Brits nationalist en was politiek actief in de Conservatieve partij. Hij verzette zich scherp tegen de Europese Unie en alles wat de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk kon ondermijnen. McWhirters broer Ross werd in 1975 door het IRA vermoord vanwege zijn uitgesproken rechts-radicale ideeën. De laatste jaren wijdde McWhirter zich voornamelijk aan zijn hobby's: een partijtje tennis en het bezoeken van de 1.049 Britse eilanden.

Nu in het nieuws