"Mona Lisa was waarschijnlijk travestiet"

Volgens de Italiaanse semioticus en romanschrijver Umberto Eco was de persoon die model stond voor de Mona Lisa mogelijk een travestiet.

Belga

Eco, gevraagd naar zijn voorkeur voor de Mona Lisa of de Venus van Milo, zei met geen van beide aan tafel te willen zitten.

De Venus van Milo is te gespierd, de Mona Lisa is mogelijk een travestiet, zegt Eco vrijdag in een interview met de Süddeutsche Zeitung. "Indien ik een van de schoonheden uit de plastische kunst zou willen ontmoeten zou het zeker Uta von Naumburg (de enigmatische stichtster van de Duitse Dom van Naumburg die staat afgebeeld in een 12-meter hoog Gotisch beeldhouwwerk in de dom) zijn of de Dame met de Hermelijn van Leonardo da Vinci", aldus Eco.

Eco zei een en ander naar aanleiding van de Duitse vertaling van zijn boek 'Geschiedenis van de Schoonheid'. In dat boek schetst Eco de evolutie van de criteria die schoonheid en lelijkheid bepalen in de loop der tijden. Mocht Rubens een werk van Picasso hebben kunnen zien, zou hij dat logischerwijze afschuwelijk vinden, luidt het.

Eco meent dat op dit -postmoderne- moment diverse schoonheidsidealen naast elkaar bestaan. Er is momenteel een grotere tolerantie ten opzichte van schoonheidsidealen die niet binnen de eigen leefwereld liggen, aldus Eco. Dat is volgens de auteur een goede zaak en bovendien een teken van ons geschiedkundig besef. Alhoewel ook valt op te merken dat de verscheidenheid evenzeer plaats begint te maken voor onverschilligheid, een soort atheïsme van de schoonheid.

Nu in het nieuws