Ontdekking van oudste sieraad in Zuid-Afrika

In een grot in Zuid-Afrika is een 75.000 jaar oude halsketting, samengesteld uit schelpen, ontdekt. Het zou hierbij om het oudste ontdekte sieraad ooit.

Belga

BR> Het zou 30.000 jaar voor het opduiken van de eerste objecten die worden beschouwd als de eerste tekenen van moderne beschaving, zijn gemaakt.

Archeologen hebben 41 schelpen ter grootte van een erwt ontdekt in de grot van Blombos aan de Zuid-Afrikaanse kust. In de schelpen zijn gaatjes geboord teneinde een ketting te vormen.

"De halsketting uit de grot van Blombos is het absolute bewijs van wat misschien wel de oudste vorm is van het opslaan van informatie buiten het menselijk brein," oppert Christopher Henshilwood, die de opgravingen leidde.

De ontdekking werd gedaan in een mesolitische laag van afzettingen die dateren uit het midden van het steentijdperk, aldus de archeoloog van de universiteit van Bergen in Noorwegen.

De schelpen komen van een klein weekdier (Nassarius kraussianus) dat in inhammen leeft en zouden uit de dichtsbijzijnde rivier kunnen komen op zo'n twintig kilometer ten oosten of ten westen van de site, aldus de archeologen die wijzen op de selectie volgens grootte en regelmatigheid van de schelpen. Het is niet duidelijk of de schelpen voor of na hun vervoer naar de grot werden doorboord.

De ontdekking versterkt de theorie volgens dewelke de evolutie van het gedrag van de anatomisch moderne mens (die ten laatste 160.000 jaar geleden verscheen) ten laatste 75.000 jaar geleden plaatsvond, en niet 40.000 of 50.000 jaar geleden zoals algemeen wordt aangenomen.

Nu in het nieuws