Wereldwijde verkoop pc's sterk gestegen

De globale verkoop van personal computers lag in het eerste kwartaal van 2004 liefst 16,5 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Belga

Er gingen 41,2 miljoen stuks over de toonbank, zo maakte het Amerikaanse onderzoeksbureau IDC bekend. Aan de basis van de groei lag de hoge vraag in Europa en de Verenigde Staten en de gestegen interesse van bedrijven. Ook agressieve prijzen en de goede verkoop van laptops droegen hun steentje bij.

De verkoop van pc's steeg in de regio Europa/Midden-Oosten/Afrika met meer dan 20 procent. De stijgende vraag van bedrijven, de snelle inburgering van de draagbare computers, een solide verbruikersvraag en de interesse van kmo's dreven er volgens IDC de verkoop omhoog. De pc-verkoop steeg in de VS met 15,7 procent. In Japan ging het om een toename met tien procent.

Fabrikant Dell heeft bij de pc's in het eerste kwartaal van dit jaar de leiding weer overgenomen van Hewlett-Packard. Van Dell werden 7,684 miljoen stuks verkocht, ofwel 28,2 procent meer dan in dezelfde periode van 2003. Alles samen haalt het bedrijf een marktaandeel van 18,6 procent. Hewlett-Packard leverde 6,416 miljoen pc's, goed voor een toename met 15,6 procent. Het marktaandeel lag op 15,8 procent.

IBM haalde met 2,267 miljoen stuks (plus 20,4 procent) een aandeel van 5,5 procent. Daarna volgt Fujitsu-Siemens met een wereldwijde verkoop van 1,892 miljoen pc's. De toename met 15,4 procent was goed voor een marktaandeel van 4,6 procent.

Nu in het nieuws