Dedecker bindt strijd aan met superboetes

Senator Jean-Marie Dedecker wil af van de superboetes. De VLD'er heeft vrijdag een campagne gelanceerd die minister Anciaux er moet van overtuigen de nieuwe verkeerswet aan te passen.

Belga

"Ik ben het beu dat 99 pct van de weggebruikers wordt gedemoniseerd", stelde Dedecker op een persconferentie. De ex-judocoach hield een pleidooi voor een "rechtvaardige, sociaal aanvaarde boetestructuur". Volgens hem is er momenteel sprake van een "heksenjacht" en leiden de superboetes tot "sociale drama's".

Dedecker maant Anciaux aan verder te gaan op het pad dat ingeslagen werd op de superministerraad in Raversijde van eind maart. Daar werd een aantal overtredingen teruggeschroefd van "zwaar" naar "gewoon". "Maar de aanpassingen van Raversijde gaan niet ver genoeg. Het is maar een eerste stap", aldus de VLD-senator.

Dedecker gaat de komende weken campagne voeren tegen de superboetes. Er is de website www.stopdesuperboetes.be, waarop elke burger lucht kan geven aan zijn ongenoegen over de hoge boetes. Daarnaast worden duizenden 'Stop de superboetes'-stickers verspreid.

Dedecker zou van 3 juli ook graag de Dag van de Automobilist maken. "Op 3 juli 1886 kwam de eerste auto op de weg, maar 3 juli 1893 was ook de dag waarop Franz Kafka geboren werd", luidde het. Voor de VLD-senator is het duidelijk: de huidige superboetes zijn "kafkaiaans".

Nu in het nieuws