Rechter VS akkoord met proces tegen Greenpeace op grond wet uit 1872

Een Amerikaanse rechter heeft er donderdag ingestemd met een door de openbare aanklager in Miami aangespannen proces tegen Greenpeace op grond van een obscure wet uit 1872. Greenpeace noemt de aanklacht gezocht en politiek gemotiveerd.

AP Ned

De ruim 130 jaar oude wet was oorspronkelijk bedoeld om souteneurs te verbieden aan boord van zeeschepen te klimmen, voor die de haven waren binnengelopen. De openbaar aanklager probeerde de wet donderdag echter te gebruiken voor de aanklacht tegen activisten van Greenpeace die in 2002 aan boord gingen van een schip dat volgens hen illegaal gekapt hardhout uit Brazilië vervoerde.

In de Verenigde Staten zijn nog nooit burgerlijke demonstranten strafrechtelijk vervolgd om hun protestacties. Greenpeace stelde dan ook dat de aanklacht een door de Amerikaanse overheid gestuurde actie was om de organisatie het zwijgen op te leggen.

Rechter Adalberto Jordan van de districtsrechtbank in Miami wilde nog niet beslissen of hij de door de aanklager gebruikte wet te vaag vond, zoals de verdediging van Greenpeace aanvoerde en verklaarde het proces ontvankelijk. Wel zei hij dat hij vermoedde dat Greenpeace gelijk had en de wet niet op haar activisten van toepassing was.

Nu in het nieuws