Al-Sadr dreigt met zware represailles tegen VS

De radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr heeft vrijdag de Verenigde Staten gedreigd met "onvoorstelbare" represailles indien ze hem gevangen nemen of doden.

Belga

De heilige plaatsen van Najaf zijn een rode lijn die niet mag overschreden worden, luidde het.

Eerder op de week had de Amerikaanse generaal Ricardo Sanchez gezegd dat de VS al-Sadr "dood of levend" wil. Die uitspraken tonen de zwakte en het verval van de Amerikaanse troepen op het moment dat ze worden geconfronteerd met wat gebeurt en gebeurd is in Irak, repliceerde al-Sadr.

Al-Sadr zei vrijdag tevens dat er geen akkoord met de Amerikaanse bezetter mogelijk is en vroeg de berechting van de Amerikaanse soldaten voor de moord op Iraakse burgers in Fallujah en andere steden. De jonge geestelijke zei een en ander tijdens een preek in Koefa, ten oosten van Najaf.

Al-Sadr vroeg ook dat er geen gijzelingen meer zouden gebeuren omdat dat tegen de principes van de islam is. De VS van haar kant zegt klaar te staan om buitenlandse gegijzelden zonodig met militair geweld te bevrijden. Voorwaarde is wel dat de moederlanden van de gegijzelden hiermee akkoord gaan. Dat zei de Amerikaanse vice-minister van buitenlandse zaken Richard Armitage aan de Tsjechiche televisie.

Nu in het nieuws