Powell verdedigt Amerikaanse steun voor plan Sharon

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell is aan een diplomatiek offensief begonnen om de breuk in het Midden-Oostenbeleid van zijn regering te verdedigen tegen de alom losgebarsten kritiek. Na een ontmoeting met de Israëlische premier Ariel Sharon liet president George Bush woensdag weten in te stemmen met Sharons plan om Oost-Jeruzalem en een aantal grote nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever voor Israël te behouden en het geen goed idee te vinden om Palestijnse vluchtelingen naar Israël te laten terugkeren.

AP Ned

In interviews, in telefoongesprekken en via zijn woordvoerder betoogde Powell dat de ontmoeting tussen Bush en Sharon positieve resultaten heeft opgeleverd voor de Palestijnen en hun aanspraken op een eigen staat. Voor het eerst in 37 jaar zullen er Israëlische nederzettingen worden verwijderd, zei hij.

Powell ontkende dat Bush heeft ingestemd met een specifiek resultaat of dat hij goedkeuring heeft gegeven voor specifieke nederzettingen. Het standpunt dat de grens zoals die voor de Israëlische veroveringen van 1967 bestond aanpassing en verandering behoeft werd ook al ingenomen door andere Amerikaanse regeringen, zei Powell, en betekent geen beleidsverandering.

De Palestijnen in de Gazastrook zullen er baat bij hebben dat Israël alle nederzettingen daar opgeeft, zei Powell. Ook op de Westoever zullen binnenkort vier nederzettingen worden opgegeven en "dat is het begin van een proces", zei Powell.

Over de kwestie van de vluchtelingen zei Powell dat het logisch is de Palestijnse vluchtelingen te laten terugkeren naar een nieuwe Palestijnse staat, "die daar tenslotte voor is opgericht", en niet naar Israël. Maar uiteindelijk, zo voegde hij eraan toe, is het aan de twee partijen om dat onderling uit te maken, niet aan de VS om dat op te leggen.

Behalve de Palestijnen en de Arabische landen hebben de Europese Unie en de Verenigde Naties de houding van Bush afgewezen. De EU zei geen veranderingen in de grenzen van vóór 1967 te erkennen die niet overeengekomen zijn door de twee betrokken partijen. VN-Secretaris-generaal Kofi Annan zei dat over zaken als grenzen en vluchtelingen moet worden onderhandeld op basis van VN-resoluties. Alleen de Britse premier Tony Blair was minder negatief en zei dat het Israëlische plan een basis kan zijn voor vooruitgang.

De Palestijnse premier Ahmed Qureia zijn na een onderhoud met de Palestijnse leider Yasser Arafat dat Bush het vredesproces heeft ondermijnd en dat hij erover denkt af te treden.

Nu in het nieuws