Radicale Poolse boer roemt Hitler om economisch beleid

De populaire Poolse oppositieleider Andrzej Lepper heeft donderdag zijn lovende woorden over het economisch beleid van Adolf Hitler, die een dag eerder in een Poolse krant werden gepubliceerd, verdedigd. Hij voegde er wel aan toe dat het niet zijn bedoeling was de nazi-leider te verheerlijken.

AP Ned

Lepper, de leider van de boerenpartij Zelfverdediging, zei woensdag in een interview met de krant Zycie Warszawy, dat Hitlers economisch beleid "in het begin" goed in elkaar zat. Donderdag herhaalde hij zijn woorden in een gesprek met AP. "Hitler deed met zijn beleid de werkloosheid verdwijnen. Dat zal iedere historicus bevestigen." Meteen daarna zei hij de man niet te willen ophemelen. "Het was de grootste moordenaar uit de geschiedenis", aldus Lepper.

Zelfverdediging, Leppers partij, is de derde in het Poolse parlement en haalde bij de vorige verkiezingen 10 procent van de stemmen. Door de toenemende ontevredenheid onder de Polen over de zittende linkse regering kan Zelfverdediging in de peilingen inmiddels rekenen op zo'n 25 procent van de stemmen. Lepper en zijn partij staan bekend om hun verzet tegen de toetreding van Polen tot de Europese Unie op 1 mei.

Nu in het nieuws