Parlement Peru beschuldigt ex-president Fujimori van moord

Het parlement van Peru heeft er mee ingestemd dat de in 2000 afgetreden en naar Japan gevluchte Peruaanse ex-president Alberto Fujimori wordt aangeklaagd wegens de moord op vakbondsleider Pedro Huilca. Dat heeft het Peruaanse parlement, het Congres, donderdag verklaard.

AP Ned

De goedkeuring door het Congres van de aanklacht wegens moord is de zoveelste poging om Japan over te halen Fujimori voor berechting uit te leveren aan Peru. Eerder werd de ex-president al aangeklaagd wegens het illegaal afluisteren van mensen en wegens fraude. Japan heeft tot nu toe steeds geweigerd hem uit te leveren omdat hij twee Japanse ouders en daarmee het Japanse staatsburgerschap heeft.

Het Congres stemde er woensdagavond laat mee in dat Fujimori wordt aangeklaagd wegens moord omdat hij een paramilitair doodseskader in december 1992 de opdracht gegeven zou hebben om Huilca uit de weg te ruimen. Vakbondsleider Huilca had tot zijn dood felle kritiek op het beleid van Fujimori. Zelf heeft de ex-president altijd volgehouden dat rebellen van de links-extremistische rebellenbeweging Lichtend Pad Huilca hebben vermoord.

Nu in het nieuws