Stem op geluidsband waarschijnlijk van Bin Laden

De CIA meent dat de stem op de geluidsband die donderdag door Arabische zenders werd uitgezonden "waarschijnlijk" van Osama Bin Laden is. Dat meldt een verantwoordelijke van de CIA donderdag.

Belga

Na een technische analyse van de geluidsband meent de CIA dat de stem op de band klaarblijkelijk van Bin Laden is, aldus een verantwoordelijke van het agentschap.

De band werd waarschijnlijk de afgelopen weken opgenomen, gezien er een verwijzing is naar de dood van de spirituele leider van Hamas Ahmad Yassin. Die werd op 22 maart gedood door Israëlische ordediensten.

Op de band, die donderdag werd uitgezonden door Al-Arabiya in Dubai, wordt de aanslag van 11 maart in Madrid gerechtvaardigd, maar niet opgeeist. De auteur van de boodschap belooft "vrede" aan de Europese landen die de moslims met rust laten. De boodschap is echter dubbelzinnig wanneer een wapenstilstand wordt geboden van drie maanden aan Europese landen die hun troepen uit de moslimwereld terughalen. Gelijktijdig kan die periode als een ultimatum worden gezien.

De boodschap op de tape kan worden geinterpreteerd als een poging van Bin Laden of al-Qaida om een breuk te slaan tussen Europa en de Verenigde Staten, aldus een verantwoordelijke van de CIA.

Europa heeft donderdag het aanbod voor vrede voor landen die geen agressie plegen ten opzichte van de moslims verworpen. Elke onderhandeling met het netwerk van al-Qaida wordt verworpen.

Nu in het nieuws