Liberalen winnen verkiezingen Zuid-Korea

De liberale Uri-partij heeft donderdag de parlementsverkiezingen in Zuid-Korea gewonnen. De Uri-partij, die de onlangs afgezette president Roo Moo-hyun is blijven steunen, gaat van 49 naar 152 zetels in het 299 zetels tellende parlement.

AP Ned

"Deze verkiezingen betekenen dat de politieke krachten die Zuid-Korea 44 jaar lang hebben gedomineerd gedwongen zijn van het toneel te vertrekken", zei de leider van de Uri-partij, Chung Dong-young. De voornaamste rivaal van de Uri-partij, de conservatieve Grote Nationale Partij gaat van 137 naar 121 zetels.

De verkiezingen werden gezien als een referendum over zijn afzetting, waar een grote meerderheid van de bevolking tegen was. Het constitutionele hof moet zich nog uitspreken over Rohs afzetting. Tot dan is Roh geschorst.

Het parlement heeft Roh afgezet in verband met economisch wanbeleid, corruptiezaken waar zijn medewerkers bij betrokken waren, en zijn oproep aan de kiezers om op de Uri-partij te stemmen. In Zuid-Korea mag de president de kiezers niet proberen te beïnvloeden.

Tot voor kort leek de Uri-partij af te stevenen op een nog grotere zege, maar partijleider Chung raakte veel stemmen kwijt toen hij zei dat de ouderen op verkiezingsdag maar beter thuis konden blijven, zodat de jongeren over de toekomst konden beslissen. Dat zetten de ouderen Chung massaal betaald door wel te gaan stemmen, en niet op zijn partij.

De conservatieven hebben hun wortels in de militaire dictatuur. De liberalen staan een politiek voor van nauwere samenwerking met Noord-Korea en meer afstand tot de Verenigde Staten.

Nu in het nieuws