Mensenrechtencommissie VN veroordeelt Israël

De Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties heeft donderdag drie resoluties aangenomen waarin Israël wordt veroordeeld wegens zijn behandeling van Palestijnen en de bezetting van de Syrische Golan-hoogvlakte.

AP Ned

Met 31 stemmen voor en zeven tegen veroordeelde de commissie het Israëlische optreden in de Palestijnse gebieden. Ook hekelde de commissie de Israëlische bouw van een afscheiding op de Westoever die Palestijnse terroristen buiten de deur zou moeten houden. De resolutie stelt dat de afzetting duizenden Palestijnen scheidt van hun land, werk en scholen en neerkomt op toe-eigening van grond.

De resolutie was ingediend door Cuba, Zimbabwe en de OIC, een samenwerkingsverband van islamitische landen. Nederland behoorde met de Verenigde Staten, Australië, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Hongarije tot de tegenstemmers. Vijftien landen, voornamelijk uit de rest van Europa en Latijns-Amerika, onthielden zich.

De Israëlische ambassadeur Yaakov Levy zei dat de resolutie "van de werkelijkheid losgekoppeld" was en geen enkele vermaning aan de Palestijnse leiders bevat om tegen terroristen op te treden. De Amerikaanse ambassadeur Richard Williamson zei dat de resolutie voorbijgaat aan Palestijnse terreuraanslagen. De Palestijnse afgevaardigde Nabil Ramlawi meende daarentegen dat de commissie nog scherper op Israël moet letten nu de Amerikaanse president George Bush het land groen licht heeft gegeven om "zoveel mogelijk Palestijns land te stelen".

Een resolutie van de Europese Unie met kritiek op de Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden werd aangenomen met 27 stemmen voor en twee tegen - van de Verenigde Staten en de Democratische Republiek Congo. Vierentwintig islamitische en andere ontwikkelingslanden onthielden zich. Levy zei dat de vijf kantjes tellende resolutie maar één alinea bevatte met een oproep aan de Palestijnse autoriteiten om extremisten in te tomen. Zelfs dat ging Ramlawi te ver: "Operaties in de bezette gebieden zijn legitiem verzet. Wij praten hier niet over operaties binnen Israël omdat deze resolutie over de bezette gebieden gaat."

Eenendertig stemmen kreeg een resolutie van islamitische landen die de voortdurende Israëlische bezetting van de Golan-hoogvlakte en de behandeling van de Arabische bewoners daarvan veroordeelt. Alleen de Verenigde Staten stemden tegen. De 21 landen die zich van stemming onthielden waren overwegend Europees.

Nu in het nieuws