Ambulancefietsen snellen Limburgers te hulp

Limburgse verenigingen en organisatoren van risicomanifestaties in Limburg kunnen sinds vrijdag een beroep doen op de 'medical bikes' voor snelle interventies. Het gaat om een primeur voor ons land.

Belga

Limburg trok 2.881 euro uit voor de subsidiëring van het proefproject, dat gedurende één jaar loopt. Indien het project succes heeft, zal het tot de andere Vlaamse provincies worden doorgetrokken.

Momenteel zijn er vier ambulancefietsen ter beschikking. De fietsen werden ontworpen door het bedrijf United Bicycles in Maasmechelen.

Het project Medical Bikers Team werd opgezet door Geert Berden, hoofdverpleegkundige van de spoedgevallendienst in het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden. Berden liet zich naar eigen zeggen inspireren door de 'paramedic bikes' in de Verenigde Staten, Nederland en Groot-Brittannië. De fiets zal op aanvraag ingezet worden op onder meer festivals, betogingen, massafuiven en andere zogenoemde risicomanifestaties op afgesloten terreinen.

De fiets werd met zijn aluminium trekking en geveerde zadelpen bewust licht en gebruiksvriendelijk gemaakt om alle mogelijke terreinen te kunnen aandoen. De 'medical bike' is uitgerust met een interventietas en medische apparatuur. Telkens vier hulpverleners van het Rode en het Vlaamse Kruis hebben een specifieke opleiding achter de rug, net zoals twee personeelsleden van de spoedgevallendienst van Sint-Trudo.

Behalve de medische uitrusting, kreeg de fiets bewust de gele "ambulancekleur" en beschikt hij over een ambulancesignaal en noodverlichting.

Het medisch fietsteam zal alvast ingezet worden op het Oud Limburgs Schuttersfeest op 4 juli in Opgblabbeek. Ook op verscheidene andere plaatsen in Limburg zal het medischefietsteam de komende weken en maanden aan de slag gaan. Bij meerdere aanvragen zullen de fietsen op de meest risicovolle plaatsen ingezet worden.

Nu in het nieuws