Geen "verklikkersysteem" op publieke ADSL-lijnen

Er zullen geen tests worden uitgevoerd op de publieke lijnen van het ADSL-netwerk van Belgacom, zo stelt de woordvoerder van de federale politie vrijdag in reactie op een artikel in La Dernière Heure.

Belga

BR> De krant meldde dat er volgend weekend een soort verklikkersysteem op het netwerk wordt geïnstalleerd met het oog op tests.

Er zijn wel tests gepland, maar dan enkel op de interne lijnen van de federale politie die daarvoor bestemd zijn, zo meldt de federale politie vrijdag in een communiqué.

Met de tests wil men gesprekken over het internet trachten te onderscheppen in het kader van gerechtelijke onderzoeken. De federale politie wil zo de technologische ontwikkelingen omtrent communicatie over het internet van dichtbij volgen. Zodra de technologie getest en goedgekeurd is, zal ze toegepast worden zonder onderscheid tussen de verschillende internetproviders, aldus nog het bericht.

Het communiqué benadrukt ook dat het aftappen van het internetverkeer, net als het aftappen van telefoongesprekken, enkel kan plaatsvinden met toelating van een onderzoeksrechter.

Nu in het nieuws