Woonwagenbewoners voeren actie voor meer standplaatsen

Een delegatie van Limburgse woonwagenbewoners voert sedert vrijdagmorgen 8 uur actie aan het provinciehuis in Hasselt. De zogenaamde "voyageurs" eisen meer residentiële standplaatsen en klagen de huidige onleefbare toestand voor de woonwagenbewoners in de provincie aan.

Belga

In de loop van de voormiddag hebben ze een onderhoud met de gouverneur, zo liet woordvoerster Maria Deracourt, zelf woonwagenbewoonster in Zonhoven weten.

Een dertigtal Limburgse woonwagenbewoners sloot de drie hoofdingangen van het provinciehuis af. Met spandoeken waarop onder meer "Wij zijn woonwagenbewoners en willen in een woonwagen wonen" te lezen staat, worden de voorbijgangers duidelijk gemaakt waar het de actievoerders om te doen is.

Volgens Deracourt zijn zowel de gemeenten als de provincie hun belofte van de creatie van meer residentiële standplaatsen niet nagekomen. "De situatie is onhoudbaar aan het worden. Sommigen van ons kijken aan tegen een boete van 250 euro per dag omdat ze op een illegale standplaats staan. Dat is het geval in Genk. Maar de inname van een illegale standplaats komt doordat sommige Limburgse gemeenten de bestaande standplaatsen aan het verwijderen zijn", zo luidt het.

De Limburgse voyageurs drongen er in september 2002 bij zes Limburgse gemeenten op aan om werk te maken van de inrichting van meer residentiële woonwagenparken. Behalve de gemeente Tongeren, beschikken ook de gemeenten Diepenbeek, Lanaken, Dilsen-Stokkem, Bree en Zonhoven over onvoldoende of geen woonwagenparken. Destijds beloofden heel wat van die gemeenten om hier verandering in te brengen. Volgens de woonwagenbewoners is er evenwel nog niets veranderd.

In As, Bilzen, Genk, Ham, Hasselt, Maaseik, Maasmechelen en Sint-Truiden zijn er wel standplaatsen voor woonwagenbewoners voorzien. Het aantal woonwagenbewoners in Limburg wordt geschat op ruim 1.000 of circa 400 gezinnen. Tweehonderd van hen wonen, al dan niet reglementair, in een woonwagen. De rest moet noodgedwongen in huizen verblijven.

Nu in het nieuws