Groen!-fractie Houthalen klaagt illegale houtkap in Hengelhoef aan

De nieuwe eigenaar van het recreatiedomein Hengelhoef in Houthalen-Helchteren, de Nederlandse recreatiegroep Oostappen, heeft de voorbije maanden voor de plaatsing van stacaravans op het domein duizenden bomen zonder vergunning gekapt en afval in de bossen verbrand. Dat zeggen althans de gemeenteraadsleden Maurice Ballard en Tony Ventura van Groen!.

Belga

Burgemeester Amain Yzermans (sp.a) van Houthalen-Helchteren ontkent de aantijgingen van de Groen!-fractie formeel en laat weten dat een en ander "sterk overdreven" wordt. Verder wil de burgemeester geen commentaar kwijt over de kwestie.

De groenen van Houthalen-Helchteren beweren dat de afdeling Bos en Groen en de afdeling Natuur totaal niet op de hoogte waren van de boomkappingen en dat die bij de technische dienst en de afdeling Milieu genoteerd stonden als bosbeheerwerken. Uit luchtfoto's die Groen!-Houthalen nam, blijkt volgens de twee gemeenteraadsleden evenwel dat er van bosbeheer bezwaarlijk sprake kan zijn, gezien de bomen weggekapt werden in functie van de dicht opeen geplaatste stacaravans.

Nog volgens Ballard en Ventura kijkt het schepencollege van Houthalen-Helchteren toe, doet het niets en laat het begaan. Ook na een particuliere klacht over het verbranden en dumpen van afval stelde de technische dienst van Houthalen-Helchteren na een onderzoek niets vast, zeggen de raadsleden. "Het moge duidelijk zijn dat overtredingen simpelweg genegeerd worden door het schepencollege. Het stoort ons mateloos dat er miljoenen werden besteed om asielzoekers weg te krijgen, maar dat echte illegale praktijken in alle talen verzwegen worden", aldus nog Groen!.

De voormalige eigenaar van het domein, de Christelijke Mutualiteiten, verkocht een gedeelte van Hengelhoef aan de groep Oostappen. De Stichting Limburgs Landschap nam het overige gedeelte van het domein over. De vakantiehuisjes en het hoofdgebouw, samen goed voor 27 hectare, werden in december 2000 voor 14 miljoen euro verkocht aan de Belgische staat om er een asielcentrum in onder te brengen.

Nu in het nieuws