"Ik zie jullie nooit meer terug" schreef Sabine vanuit kooi

Het assisenhof in Aarlen was muisstil toen speurder Lucien Masson donderdagnamiddag, na toestemming van haar raadsman, integraal de brieven voorlas die Sabine Dardenne tijdens haar opsluiting in de kooi in Marcinelle aan haar familie schreef. Het meisje geloofde dat Dutroux de brieven bezorgde, maar de speurders vonden er na haar bevrijding vier geopend terug in het huis in Marcinelle.

Belga

Uit de brieven blijkt hoe Dutroux Sabine meteen na haar ontvoering begon te manipuleren. Het meisje geloofde wat Dutroux haar wijsmaakte, onder meer dat haar ouders geen losgeld wilden betalen en haar niet meer wilden zien. Dutroux had haar immers voorgelogen dat hij haar beschermde tegen de bendeleider die haar dood wilde omdat niemand losgeld voor haar betaalde.

Ze beschreef in de taal van een meisje van 12 hoe gruwelijk haar leven in Marcinelle was, hoe Marc Dutroux haar misbruikte in wat ze de "lijdenskamer" noemde, hoe ze hem moest strelen en hoe erg ze het vond om haar ouders nooit meer te zullen terugzien. "Vooral wil ik bij jullie zijn, maar ik weet dat dit niet mogelijk is. Als ik terug zou komen, zouden we allemaal gedood worden en dat wil ik niet. Ik denk veel aan jullie... Vergeef me dat ik soms niet luisterde of niet goed mijn best deed op school. Ik hou van jullie. Vergeet me niet", schreef het kind.

Ook schreef Sabine dat van het eten dat ze kreeg bijna altijd de houdbaarheidsdatum overschreden was. Half juli schreef ze dat ze in augustus misschien een meisje bij haar in de kooi zou krijgen en misschien ook in een grotere kooi met lavabo zou worden gestopt. De wanhoop en de verveling van het meisje zijn tussen de regels te lezen wanneer Sabine herinneringen oproept aan haar familie door ze te linken aan de cijfers die verschijnen op een klokradio: schoenmaten van familieleden, verjaardagen, leeftijden, huisnummers,... Sabine schenkt in haar brieven ook haar spulletjes aan haar gezinsleden want, zo schrijft ze, "Ik kom zonder twijfel nooit terug, tenzij er een mirakel gebeurt".

In een latere brief bedankt het meisje haar ouders voor het nieuws dat ze van hen kreeg. Marc Dutroux las de brieven blijkbaar zelf en verzon antwoorden op de vragen die Sabine aan haar ouders stelde. Sabine bleek zo geconditioneerd dat ze geloofde dat Marc Dutroux haar beschermde en haar van de dood had gered.

Voor de raadsman van Sabine Dardenne, meester Jean-Philippe Rivière, is met het aanvatten van het dossierluik Sabine Dardenne het assisenproces "op een scharnierpunt gekomen". "We komen nu aan de dossiers over de nog levende slachtoffers van Marc Dutroux. Het wordt voortaan veel moeilijker om verantwoordelijkheden af te schuiven op spoken of fanasieën", aldus meester Rivière.

Nu in het nieuws