Ruim 80 pct bedrijven doet beroep op accountant of belastingadviseur

Uit een rondvraag bij 500 Belgische bedrijven blijkt dat 83 procent van de ondervraagden een beroep doet op externe ondersteuning voor boekhouding en/of belastingadvies.

Belga

Het onderzoek werd uitgevoerd door INRA (het instituut van de Accountants en Belastingconsulenten) in samenwerking met ondernemersorganisatie Unizo.

Opvallend is de hoge graad van tevredenheid van de klanten van accountants en/of belastingconsulenten. De ondervraagde bedrijven gaven hen immers een score van 8,6 op 10. Deze hoge tevredenheid vertaalt zich in een grote loyaliteit met een gemiddelde van 14 jaar anciënniteit bij dezelfde accountant of belastingconsulent.

De belangrijkste redenen waarom de bedrijven een beroep doen op ondersteuning van buitenaf inzake boekhouding of belastingadvies, zijn de vakkennis van de externen (24 procent), het tijdsgebrek bij de bedrijven zelf (18 procent) en het gebrek aan kennis bij de bedrijven zelf (14 procent).

Uit de rondvraag blijkt verder nog dat zes op tien klanten van accountants of fiscale experten gespecialiseerde diensten vragen zoals financiële analyses of begeleiding.

De doelstelling van het onderzoek was om een bevraging uit te voeren bij zelfstandige ondernemers en KMO's om een antwoord te vinden op vragen in verband met het dienstenpakket, tevredenheid, de perceptie en het imago van het beroep van accountant en/of belastingconsulent.

Nu in het nieuws