Thorpe gewonnen voor automatische kwalificatie kampioenen

De Australische topzwemmer Ian Thorpe, die op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney drie gouden medailles veroverde, vindt dat titelverdedigers automatisch geplaatst zouden moeten zijn voor de Olympische Spelen. Thorpe kan in Athene zijn titel op de 400 meter vrije slag niet verdedigen omdat hij gediskwalificeerd werd nadat hij tijdens de Australische trials van het startblok viel.

Belga

De wereldrecordhouder op de 400 meter vrije stijl vertelde dinsdag op de radio dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) die overweging zou moeten maken. "Ik vind dat, wanneer een olympische kampioen nog steeds op hetzelfde niveau presteert als tijdens de vorige Spelen, het IOC hem automatisch zou moeten selecteren om zijn titel te verdedigen", aldus Thorpe.

Er bestaat wel nog een waterkansje dat Thorpe alsnog zijn titel kan verdedigen. Zijn landgenoot Craig Stevens, die zich ten koste van Thorpe plaatste voor de 400 meter vrije stijl, is ook geselecteerd voor de 1500 meter en overweegt zijn plaats op die 400 meter vrije stijl af te staan aan zijn oud-traingspartner en vriend. Thorpe wil die kans grijpen, op voorwaarde dat er geen druk geplaatst wordt op Stevens om zijn plaats af te staan.

Nu in het nieuws