Belgisch waterpoloteam start voorbereiding op Europees B-kampioenschap

Het Belgisch nationale waterpoloteam voor mannen neemt van 16 tot 18 april deel aan de traditionele North Sea Cup in het Zweedse Stocholm. Dit toernooi kadert in de voorbereiding op het Europees B-kampioenschap, van 3 tot 11 september in het Turkse Istanboel, waarvoor België op basis van zijn 8ste plaats in 2002 rechtstreeks gekwalificeerd is.

Belga

De ploeg staat onder leiding van Rik De Boever en Nicky Fulgeanu en bestaat voor een groot deel uit de juniores die vorig jaar op het wereldkampioenschap voor spelers onder twintig jaar in Napels een historische 12de plaats behaalden. Het wordt dus een erg jonge selectie die wordt gedragen door de ervaren kapitein Dan Balanov (een tot Belg genaturaliseerde Roemeen) en enkele spelers uit de generatie geboren in 1981-1982. Door de onbeschikbaarheid van mannen als Moinet, Chavepeyer en Dams werd ook het Mechelse talent Sammy Claes opgeroepen. Hij is pas 17 jaar oud.

België stuurt weliswaar een jonge, maar zeker geen onervaren ploeg naar Stockholm. "Ervaring is er wel genoeg bij de ploeg, want de generatie geboren in 1983-1984 speelde samen met het trainersduo 2 Europese en één wereldjeugdkampioenschap op het allerhoogste topniveau", vertelt Rik De Boever. "Nu is het de kunst om dit niveau door te trekken naar de seniores. Gewicht komt de ploeg allicht wel te kort, maar tegen tegenstrevers als Zweden en Denemarken zouden de beweeglijkheid en de fysieke capaciteiten van de jeugd voldoende voordeel moeten opleveren voor een gunstig resultaat".

De derde tegenstrever in Stockholm is Polen en dit land zal allicht te sterk blijken voor de andere ploegen want de Polen veroverden twee jaar terug de Europese B-titel en namen dit jaar deel aan het selectietoernooi voor de Olympische Spelen en behoren tot de top-15 van de wereld.

Nu in het nieuws