Oud-voetbalinternational Fernand Goyvaerts overleden

In het Brugse Sint-Jan-Ziekenhuis is maandagavond oud-voetbalinternational en spelersmakelaar Fernand Goyvaerts overleden.

Belga

Goyvaerts is de enige Belg die ooit voor FC Barcelona en Real Madrid speelde. De oud-speler van Club Brugge werd geveld door een hersenbloeding. Hij werd 65 jaar oud.

Goyvaerts debuteerde op zijn 16e in het eerste elftal van Club Brugge en schoot die club drie jaar later, in 1958 in de wedstrijd tegen Verviers, vanop de strafschopstip naar de eerste klasse.

Nog eens drie jaar later raakte de speler in onmin met de Roemeense trainer Norberto Höfling, die hem na een match op Anderlecht een gebrek aan inzet verweet. Goyvaerts weigerde nog te spelen en trok in 1962 op 23-jarige leeftijd naar Barcelona. Met die transfer was toen een bedrag van vijf miljoen frank gemoeid.

In zijn eerste jaar kwam hij er amper aan spelen toe, maar Goyvaerts werkte zich het seizoen nadien in de basis. Nog eens een jaar later, in het seizoen 1964-1965, werd hij uitgeroepen tot beste buitenlandse speler in de Primera Division.

De in Spanje immens populaire speler trok het jaar nadien naar Real Madrid, waar hij door tal van blessures nooit echt kon doorbreken. Na twee seizoenen bij 'De Koninklijke' volgde hij trainer Alfredo Di Stefano naar Elche. Alweer een jaar later ging Goyvaerts voor het Franse Nice spelen, waar hij uiteindelijk drie seizoenen zou blijven.

In 1971 keerde hij terug naar België, waar hij aan de slag ging bij Cercle Brugge (1971-1973). Nadien speelde hij nog achtereenvolgens voor Lokeren (1973-1974), Lauwe (1974-1976), Racing Doornik (1976-1977) en opnieuw Lauwe (1977-1979).

Goyvaerts, één van de talentrijkste en meest besproken spelers van de jaren vijftig en zestig, speelde uiteindelijk slechts acht maal voor de Rode Duivels, in de periode 1959-1961. "Dat hij niet de reputatie heeft die hij verdiende, heeft te maken met zijn vertrek naar het buitenland", vertelt zijn broer Paul. "Dat was 40 jaar geleden vaandelvlucht. Van dan af werd hij niet meer opgeroepen voor de nationale ploeg en werd hij in de Belgische pers doodgezwegen."

Nu in het nieuws