"Hitler heeft nooit bestaan"

Ruim een op de tien Britten denkt dat Adolf Hitler een verzonnen figuur is. Robin Hood daarentegen heeft volgens 25 procent echt bestaan. Veel Britten hebben moeite historische feiten en fictie uit elkaar te houden, blijkt uit een onderzoek.

AP Ned

Bijna de helft denkt dat William Wallace - een 13e-eeuwse Schotse held, door Mel Gibson gespeeld in Braveheart - nooit echt heeft bestaan, terwijl meer dan de helft in de veronderstelling verkeert dat de mythische King Arthur werkelijk koning van Engeland is geweest.

Negen procent gelooft niet in Sir Winston Churchill. Zes procent denkt dat de War of the Worlds - een invasie van Marsmannetjes - werkelijk heeft plaatsgevonden. Vijf procent denkt dat Conan the Barbarian - uit een film met Arnold Schwarzenegger - echt heeft bestaan.

De onderzoekers wijten het gebrek aan historisch besef aan slecht onderwijs en aan Hollywood. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Blenheim Palace, het kasteel waar Churchill is geboren. Het bestuur van het kasteel wilde weten hoe het staat met de bekendheid van de Britten met de Slag bij Blenheim. Slechts een kwart van de Britten bleek te weten dat dit een van de grootste Britse militaire overwinningen aller tijden is, op 13 augustus driehonderd jaar geleden geboekt door Churchills voorvader, de eerste hertog van Marlborough, op Frankrijk, Beieren en Pruisen.