Onveilig Winamp ingang voor hackers

In 's werelds populairste mp3-speler Winamp zit een ernstige fout waardoor hackers de controle over computers eenvoudig kunnen overnemen. Dat heeft de zogeheten Waarschuwingsdienst, een ICT-afdeling van de Nederlandse overheid, gemeld.

Belga

Hackers kunnen de computer binnendringen als de gebruiker van het afspeelprogramma een hyperlink aanklikt. Dan wordt een programma opgestart, dat daarbij Winamp als intermediair gebruikt.

Hierdoor kan de hacker in de computer virussen en internetwormen installeren en starten. Dit probleem doet zich voor bij de Winamp-versies 2.91 tot en met 5.02 met Windows als besturingsprogramma. Bij de nieuwste versie 5.03 is de fout hersteld.

De hyperlinks kunnen ongevraagd toegestuurd worden per e-mail of als pop-up op een site te voorschijn komen. In de praktijk zijn nog geen meldingen bekend dat hackers via deze methode te werk zijn gegaan.

Behalve virussen installeren kunnen ze ook in persoonlijke gegevens rommelen, zoals creditcardnummers of wachtwoorden. Verder is het mogelijk om bestanden te herschrijven zodat ze onbruikbaar worden.

Winamp is een van de meest gebruikte afspeelprogramma's. Het is in zijn verschillende versies wereldwijd al tientallen miljoenen keren gedownload.

Nu in het nieuws